С две паралелни над четиричасови дискусии за икономиката и енергетиката днес

...
С две паралелни над четиричасови дискусии за икономиката и енергетиката днес
Коментари Харесай

Преговорите за икономиката: Нулева корупция, без наши и ваши |

С две паралелни над четиричасови дискусии за стопанската система и енергетиката през днешния ден " Продължаваме промяната " стартира договарянията за сформиране на коалиция.

Победителят на парламентарния избор предложения в София ивент център (в мол " Парадайз " ) специалисти от трите обединения, които желае за съдружни сътрудници - Българска социалистическа партия, " ИТН " (ИТН) и " Демократична България " (ДБ).

" Имаме една обща цел и тя е да създадем най-хубавия тим от специалисти за България, ние го назоваваме А-отбора. Той ще бъде надпартиен, в него няма да има наши-ваши хора и ще създадем по този начин, че България да просперира и това, което чакаме дълги години, да го забележим осъществено ", откри диалозите в групата по Икономика Кирил Петков. 

Той разгласи нулева толерантност към корупцията, без споразумяване на " наши и ваши ".



Срещата стартира с едноминутно безмълвие в памет на починалите в злополуката на автомагистрала " Струма ". Форматът на диалозите бе по-скоро конферентен, а тонът - диалогичен и положителен. В полемиката не беше упоменато нито едно име или пост. В ред от най-малката към най-многобройната политическа мощ съгласно изборния резултат специалистите показаха целите си в икономическата сфера, които авансово бяха предали на Политическа партия. След края на експозетата предложенията бяха групирани по точки и за всяка от тях бе маркирано дали има цялостно единодушие, дали следва уточняване или ще бъде ориентирана към друга работна група.

Огромна част от точките, препоръчани от сътрудниците, са общи, означи първоначално Кирил Петков.

След като всички специалисти показаха целите, пък заключи:

" Просто съм доста оптимистично надъхан , имаме голямо съвпадане по политики и визия. Което ме навежда на мисълта, че на база експертност визиите са ясни, очевидно казусът идва на база реализация и на база специфични ползи от хора, които ще нападат нашите групи. Хората, които са отвън Народното събрание и са печелили от това в последните години. "

Кой беше на масата

Всяка партия трябваше да излъчи по четирима специалисти във всяка работна група. Днес на масата на договарянията по тематиката " Икономика " седнаха Кирил Петков (ПП), Калина Константинова (ПП), Даниел Лорер (ПП), Ирена Младенова (ПП), Димитър Данчев (БСП), Румен Гечев (БСП), Петър Кънев (БСП), Иван Матов (ДБ), Георги Ганев (ДБ), Петър Василев (ДБ), Мика Зайкова (ИТН), Любомир Каримански (ИТН), Пламен Данаилов (ИТН), Деляна Иванова (ИТН).

Какво предложиха партиите?

" Демократична България " вижда стопанската система на страната като стопанска система на висока добавена стойност, която се реализира със систематични нововъведения, конкурентноспособност, развиване на човешкия капитал, високоплатени и квалифицирани работни места, подобаваща административна и работна среда, ребрандиране на България като капиталова дестинация, усъвършенствано утвърждение на държавните предприятия.

По-конкретните ограничения, които Георги Ганев от Демократична България предложи, са: при задоволителен брой имунизирани да отпаднат всички ограничавания върху бизнесите, като е добре това да стане до края на първото тримесечие на 2022 година, т.е. до тогава равнището на имунизация би трябвало да се удвои от към 20 000 до 40 000 души на ден. Държавата да поеме за избран интервал осигуровките за затворени и лимитирани заради пандемията бизнеси и за такива, които отварят нови работни места в пандемичната конюнктура. Мерките 60 на 40 и 80 на 20 да се запазят. Възможно минимум персонален контакт на бизнеса с администрацията. Да се промени отношението на държавната администрация към бизнеса - тя да му спомага и съветва, а не да търси пропуски и нарушавания, прибавят от Демократична България. Проверките към компаниите да са сложни, а не настрана по другите режими, заради което някои компании влизат от инспекция в инспекция, уточни още Георги Ганев. Самите инспекции да се назначават по неутрален логаритъм, а не по убеждение.

Десните оферират самодейността " 100 спънки за 100 дни " - посредством изявленията с бизнеса да се дефинират стоте най-големи спънки и да се работи по тяхното бързо премахване за 100 дни. Демократична България предлага още преразглеждане на всяко дружество с държавно присъединяване, както и за обществен конкурс за управителните тела на държавните сдружения и за преразглеждане на структурата на БЕХ и ДКК. Иван Матев подчертава върху основаване на среда за нововъведения, а Петър Василев - върху нуждата от прекосяване от суровинен придатък към произвеждане на подготвени артикули, с цел да се усили добавената стойност сред 4 и 6 пъти в някои браншове.

" ИТН "  

Според Любомир Каримански е нужно иновативнo и природосъобразно възобновяване на стопанската активност, структурна промяна за преход към екологично устойчива стопанска система (инвестиции в умения, нововъведения и инфраструктура), устойчива фискална политика. 

Има Такъв Народ предложи няколко законодателни ограничения: ускорение на процедурите по неплатежоспособност и разпродажба, с цел да се понижи междуфирмената задлъжнялост; указател на нередовни платци; нов тип търговски сдружение за стартъпи за по-голяма гъвкавост; данъчни тласъци за започващи предприятия; промени в Закона за публичните поръчки за по-голяма бистрота и проследимост; тестов интервал при смяна на дадена нормативна уредба след приемането ѝ.

Формацията изброи и няколко административни промени: обслужване на едно гише, понижаване на административната тежест, банкет на безмълвно единодушие, в случай че няма отговор в период. 

Друга концепция на Има Такъв Народ е да се картографират ресурсите, включително човешките, с цел да се знае каква е обезпечеността на страната във всяка сфера. Акцент в предложенията им бе и децентрализацията  и развиването на районите, оставането на част от налозите в общините.

Мика Зайкова настоя за генерална просветителна промяна, в която да се отстранен делегираните бюджети и да се заплаща там, където има развиване. Освен това да се преразгледат специалностите във висшите учебни заведения, както и преподавателскияt личен състав и опциите за практическа работа, предложи тя. Според Зайкова би трябвало да се намерения и за вложения в хората в трудоспособна възраст и отвън нея и за синхронизация на образователните заведения с потребностите на районите.

Има Такъв Народ предлага Министерството на стопанската система да бъде преобразувано в Министерство на стопанската система и нововъведенията.

" Леви цели с десни принадлежности " - по този начин специалистът от Българска социалистическа партия Димитър Данчев заключи предложенията на левицата.

От Българска социалистическа партия акцентираха като съществени стопански цели растежът, повишението на приходите и нововъведенията. Те могат да бъдат реализирани посредством поощряване на вложения, битка с корупцията, поддръжка на дребния и междинния бизнес, нововъведения, поощряване на износа, вярно ръководство на държавните сдружения, уточни Димитър Данчев.

Да има обществен указател с положителни и неприятни практики - като да вземем за пример общини с нулева корупция, гласи друго предложение на левицата.

Румен Гечев подчертава върху това, че Българската банка за развиване и Българската организация за експортно обезпечаване не би трябвало да обслужват избрани кръгове хора. По думите му, индустриалните зони в страната също не оперират добре, а тук-там " има недоразумения, дори малоумия ". Според него не е преференциално в най-голямата такава зона - в Божурище, да има хранилища на непознати компании, които не създават стока у нас, а единствено я вкарват. Гечев даде образец с вносител на мебели, които в България се сглобяват, " с цел да унищожават българските мебелни компании ". Индустриалните зони не са хранилища, те би трябвало да са за производителите, сподели икономистът.

Трябва да се ускори ролята на Българската фондова борса, чиито обороти били ниски, счита той. " Не ни радва, че порастват спестяванията в банките, тъй като няма капиталови планове ", добави Румен Гечев.

Според Петър Кънев от Българска социалистическа партия особено внимание би трябвало да се обърне на дребните и междинни предприятия. Малките и микро предприятията у нас виреят в " сярна икономическа киселина ", а те са 300 000 и генерират 61% от Брутният вътрешен продукт, в тях работят 1,5 млн. души и имат над 70 милиарда лв. оборот, съобщи Кънев. Той сподели, че като ръководител на икономическа комисия в предходен парламент най-после се отчаял изцяло от неналичието на мисъл за дребния бизнес.

Петър Кънев цитира починалата проф. Христина Вучева, стопански специалист: " Всеки има право на лично мнение, никой няма право на лични обстоятелства. ". По думите му в последните години сме били облъчени от личните обстоятелства на ръководещите. Той прикани за въвеждане на патентен налог и за разрешаване на " кошмара " със строителните разрешителни; за привършване на сагата с определянето на такса смет; за установяване на минималната работна заплата като % от нещо, с цел да няма годишни полемики дали и по какъв начин да се промени тя. Кънев предлага още са има необлагаем най-малко по модела " Обама ", да се отстрани налог " уикенд " и данъкът върху влоговете, да няма клас А за вложители, които не са производители.

Прагът за регистрация по Данък добавена стойност да се вдигне на 100 000 лв., е друга точка от целите на Българска социалистическа партия. Те оферират още: бързо погашение по утвърдени планове за помощи на дребен и междинен бизнес, регламентиране на отдалечената работи и цифрови трудови книжки, тартъп виза за непознати бизнесмени, опростена разпродажба на дребни компании, незабавни промени за инхаус поръчките - да се разпореждат единствено на компании, които могат да изпълнят най-малко 90% от активността.



Кирил Петков на собствен ред разгласи, че е споделил на личната си работна група да не прокарва частни ползи, които не могат да се оправдаят посредством обществения интерес

Тези неща, които се случват в бюфета (на Народното събрание - б.р.), би трябвало да ги спрем.  Време е да прекъснем политическите вложители, съобщи водачът на Политическа партия и проектопремиер.

Той още веднъж подчертава какъв брой значимо е да се преодолее корупцията: " По веднъж на седмица идваше един огромен вложител в Министерството на стопанската система и на третото изречение ме питаше: по какъв начин ще гарантираш, че моята инвестиция ще бъде в безвредни ръце? Корупцията беше основополагаща. "

Петков добави, че овладяването на икономическата рецесия няма да се случи без превъзмогване на коронавирус кризата - " не решим ли казуса с високото равнище на имунизация по, несъмнено, либерален метод ".

" Трябва да престанат тия талази. Не може на всяка вълна да ощетяваме бизнесa и да плащаме едни пари, които са лимитирани ", добави той. И сподели, че - да насърчи имунизацията посредством " персонален, само че осведомен избор ".

Калина Константинова добави още няколко акцента в икономическата стратегия на Политическа партия: борд за нововъведения сред Министерството на стопанската система, МОН и Министерството на културата, стимули за университети да работят дружно с български компании за внедряване на нововъведения, тласъци за комерсиалните вериги да си партнират за експорт на български артикули, съчетание на летища с безмитни зони и привличане на интернационален карго оператор.

" Продължаваме промяната " предлага и непринуден указател на българите в чужбина, които да споделят в кои промишлености са и къде по света, с цел да може бъдещи вложители да търсят измежду тях фрагменти за бизнеса си у нас.

Преговарящите страни се обединиха по множеството съответните цели. Как тъкмо са дефинирани те, ще стане ясно, когато е подготвен документът, защото при живото лъчение на събитието дисплеят с точките не бе забележим за аудиторията.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР